Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4092
Title: การย้อมเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคัก
Other Titles: นางสาวจันทกานติ์ พลนิกร นางสาวณิชากร แก้วพิมพา นายอนุพงษ์ วรเวก
Dyeing Eri Silk Yarn with Soaked Red Fermented Rice Water
Authors: ปิยะพร คามภีรภาพพันธ์, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน
จันทกานติ์ พลนิกร
ณิชากร แก้วพิมพา
อนุพงษ์ วรเวก
Keywords: โครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2562
เส้นด้ายไหมอีรี่
สีธรรมชาติ
คณะอุตสาหกรรมสิ่งทอ -- วิศวกรรมเคมีสิ่งทอ
การย้อมเส้นด้าย
Issue Date: 2562
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมคลกรุงเทพ. คณะอุตสาหกรรมสิ่งทอ
Abstract: งานวิจัยนี มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาการย้อมเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคัก อัตราส่วนที่เหมาะสมในการเตรียมน้าย้อม คือ อังคักกับน้าในอัตราส่วน 1 ต่อ 50 ศึกษาผลของสภาวะในการย้อม เช่น อุณหภูมิและเวลา ต่อความเข้มสีและ CIE L*a*b ของเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคัก พบว่าสภาวะที่เหมาะสมในการย้อมคืออุณหภูมิ 60 องศาเซลเซียส นาน 60 นาที นอกจากนี ศึกษาความคงทนของสีบนเส้นด้ายไหมอีรี่ย้อมด้วยน้าแช่อังคักต่อการซัก การขัดถูและเหงื่อ
The purpose of this research was to study eri silk yarn dyeing with soaked red fermented rice water. The proper ratio of red fermented rice to the water for dye solution was 1: 50. The influence of the dyeing conditions e.g. temperature and time was investigated on the color strength and CIE L*a*b of eri silk yarn dyed with with soaked red fermented rice water. The results found that an appropriate dyeing condition were at temperature of 60 C for 60 min. In addition, the color fastness to washing, rubbing, and perspiration of eri silk yarn dyed with soaked red fermented rice water was determined.
URI: http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4092
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.