Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4092
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorปิยะพร คามภีรภาพพันธ์, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน
dc.contributor.authorจันทกานติ์ พลนิกร
dc.contributor.authorณิชากร แก้วพิมพา
dc.contributor.authorอนุพงษ์ วรเวก
dc.date.accessioned2020-09-15T06:06:44Z
dc.date.available2020-09-15T06:06:44Z
dc.date.issued2562
dc.identifier.urihttp://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4092
dc.description.abstractงานวิจัยนี มีจุดประสงค์เพื่อศึกษาการย้อมเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคัก อัตราส่วนที่เหมาะสมในการเตรียมน้าย้อม คือ อังคักกับน้าในอัตราส่วน 1 ต่อ 50 ศึกษาผลของสภาวะในการย้อม เช่น อุณหภูมิและเวลา ต่อความเข้มสีและ CIE L*a*b ของเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคัก พบว่าสภาวะที่เหมาะสมในการย้อมคืออุณหภูมิ 60 องศาเซลเซียส นาน 60 นาที นอกจากนี ศึกษาความคงทนของสีบนเส้นด้ายไหมอีรี่ย้อมด้วยน้าแช่อังคักต่อการซัก การขัดถูและเหงื่อen_US
dc.description.abstractThe purpose of this research was to study eri silk yarn dyeing with soaked red fermented rice water. The proper ratio of red fermented rice to the water for dye solution was 1: 50. The influence of the dyeing conditions e.g. temperature and time was investigated on the color strength and CIE L*a*b of eri silk yarn dyed with with soaked red fermented rice water. The results found that an appropriate dyeing condition were at temperature of 60 C for 60 min. In addition, the color fastness to washing, rubbing, and perspiration of eri silk yarn dyed with soaked red fermented rice water was determined.
dc.description.sponsorshiplibrary.carit@mail.rmutk.ac.then_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมคลกรุงเทพ. คณะอุตสาหกรรมสิ่งทอen_US
dc.subjectโครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2562en_US
dc.subjectเส้นด้ายไหมอีรี่en_US
dc.subjectสีธรรมชาติen_US
dc.subjectคณะอุตสาหกรรมสิ่งทอ -- วิศวกรรมเคมีสิ่งทอen_US
dc.subjectการย้อมเส้นด้ายen_US
dc.titleการย้อมเส้นด้ายไหมอีรี่ด้วยน้าแช่อังคักen_US
dc.title.alternativeนางสาวจันทกานติ์ พลนิกร นางสาวณิชากร แก้วพิมพา นายอนุพงษ์ วรเวกen_US
dc.title.alternativeDyeing Eri Silk Yarn with Soaked Red Fermented Rice Wateren_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.