Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4711
Title: | การสกัดและวิเคราะห์ หมู่ฟังก์ชันของสารสกัดจากใบกระท่อมด้วยเทคนิคฟูเรียร์ทรานฟอร์มอินฟาเรดสเปกโตรสโกปี |
Other Titles: | Extraction and analysis of functional group of mitragyna speciosa leaves extracts by using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR) |
Authors: | กนกพร บุญทรง, อาจารย์ที่ปรึกษา วศิน จินดามรกฎ |
Keywords: | โครงงานปริญญาตรี - ปีการศึกษา 2565 สารสกัดจากพืช ใบกระท่อม |
Issue Date: | 2565 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี. สาขาเคมี |
Abstract: | โครงงานนี้ศึกษาการสกัดและการวิเคราะห์หมู่ฟังก์ชันของสารสกัดจากใบกระท่อมด้วยเทคนิคฟูเรียร์ทรานฟอร์มอินฟาเรด สเปกโตรสโกปี โดยศึกษาปัจจัยที่ส่งผลกับการสกัดใบกระท่อมที่ต่างกัน ได้แก่ ใบกระท่อมสดบดหยาบ ใบกระท่อมสดบดละเอียด ใบกระท่อมอบแห้งบดหยาบ และใบกระท่อมอบแห้งบดละเอียด โดยศึกษาตัวทำละลาย 3 ชนิด คือน้ำกลั่น คลอโรฟอร์มและเมทานอลผสมคลอโรฟอร์ม (4:1) ใช้การสกัดด้วยตัวทำละลายร่วมกับเครื่องอัลตร้าโชนิค
(Ultrasonicator) ศึกษาเวลาในการสกัดที่ 10 15 20 25 และ 30 นาที เมื่อนำสารสกัดไปวิเคราะห์
ฟังก์ชันด้วยเครื่องฟูเรียร์ทรานฟอร์มอินฟราเรดสเปกโตรมิเตอร์ สเปกตรัมที่ได้พบพีคทีหมู่ฟังก์ชันขององค์ประกอบชัดเจนที่สุดจากใบกระท่อมอบบดละเอียด โดยใช้คอโรฟอร์มในการสกัดร่วมกับอัลตร้าโซนิคเป็นเวลา 25 นาที มีพีคซึ่งปรากฏที่เลขคลื่น 3390 cm'' คือตำแหน่งของหมู่ฟังก์ชัน N-H เลขคลื่น 2917 con' มาจากการยืด (stretching) และการงอ (bending) ของพันธะ C-H ที่ตำแหน่ง 1736 ของหมู่คาร์บอนิล ที่เลขคลื่น 1375-1688 cm.
คือพีคของพันธะ C-C ของวงแหวนอะโรมาติก (aromatic) และพืคที่ปรากฏระหว่าง 1251-1218
cm คือ C-O จากพันธะของ เอสเทอร์ (ester) การศึกษานี้ได้ข้อมูลของปัจจัยที่มีผลต่อการสกัด
สำคัญจากใบกระท่อม และการศึกษาองค์ประกอบของสารสกัดโดยการพิจารณาหมู่ฟังก์ชั้นที่
จากการใช้เอทีอาร์-ฟูเรียรทรานส์ฟอร์มอินฟราเรดสเปกโตรสโกปี (Attenuated Total Reflection
Fourier Transform Infrared Spectroscopy, ATR-FTIR) This project studied the extraction and functional group analysis of Kratom leaf extract by Fourier transform infrared spectroscopy. The factors affecting the extraction of different Kratom leaf samples were studied, including fresh Kratom leaves coarsely grinded, fresh Kratom leaf finely grinded, baked Kratom leaf coarsely grinded, and baked Kratom leaf finely grinded. Three types of solvents were studied; distilled water, chloroform, and methanol mixed with chloroform (4:1). Solvent extraction is used in conjunction with an ultrasonic device. The extraction time was studied at 10, 15, 20, 25 and 30 minutes. The extracts were analyzed for functional groups by Fourier transform infrared spectrometer. The observed spectra showed the most constituent functional peaks from the finely grinded baked Kratom leaves by using chloroform for extraction with ultrasonic for 25 min. The peak that appears at wave number 3390 cm ' is the position of the N-H functional group, the wave number at 2917 cm comes from the stretching and bending of the C-H bond, at position 1736 carbonyl group, the wave number 1375 - 1688 cm is the peak of the C-C bond of the aromatic ring, and the apparent peak between 1251-1218 cm is C-O from ester bond. This study was able to obtain information on factors affecting the extraction of important compounds from Kratom leaves. This study was able to obtain information on factors affecting the extraction of important compounds from Kratom leaves. |
URI: | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4711 |
Appears in Collections: | บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
การสกัดและวิเคราะห์ หมู่ฟังก์ชัน.pdf | 1.46 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.