Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4277
Title: การปรับปรุงกระจูดเพื่อเป็นหลอดดูดน้ำ
Other Titles: Modification of Krajood into a Drinking Straw
Authors: บุญศรี คู่สุขธรรม,อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน
ธนวรรณ พรมเขียว
ธีรพจน์ ทัฬหปริญญา
Keywords: การดูดซึม
การฟอกขาว
มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ -- คณะอุตสาหกรรมสิ่งทอ -- สาขาวิชาวิศวกรรมเคมีสิ่งทอ
โครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2563
Issue Date: 2563
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะอุตสาหกรรมสิ่งทอ สาขาวิชาวิศวกรรมเคมีสิ่งทอ
Abstract: งานวิจัยนี้ศึกษาการปรับปรุงกระจูดเพื่อเป็นหลอดดูดน้ำ วัตถุประสงค์เพื่อเคลือบกระจูดด้วยสารผสมของขี้ผึ้ง เซตทิลแอลกอฮอล์ และขมิ้นชัน เพื่อปรับปรุงสมบัติการสะท้อนน้ำ กระจูดฟอกขาวด้วยไฮโดรเจนเพอร์ออกไซด์ที่มีความเข้มข้นต่าง ๆ ที่อุณหภูมิ 70 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 30 นาที กระจูดที่ไม่ฟอกขาวและฟอกขาวเคลือบด้วยขี้ผึ้งแล้วเซตทิลแอลกอฮอล์ที่หลอมเหลวผสมกับขมิ้นชัน ผลจากการศึกษาพบว่าภาวะที่เหมาะสมสำหรับการฟอกขาวกระจูดคือไฮโดรเจนเพอร์ออกไซด์ความเข้มข้นร้อยละ 15 (ปริมาตร/ปริมาตร) ที่อุณหภูมิ 70 องศาเซลเซียส เป็นเวลา 30 นาที ปัจจัยที่มีผลต่อปริมาณสารเคลือบบนพื้นผิวของกระจูดคือปริมาณขี้ผึ้ง แต่อย่างไรก็ตามเซตทิลแอลกอฮอล์ส่งผลต่อเฉดสีของขมิ้นชันบนพื้นผิวของกระจูด การเพิ่มปริมาณเซตทิลแอลกอฮอล์สีของขมิ้นชันจากเฉดอ่อนเป็นเฉดเข้ม นอกจากนี้สารเคลือบปรับปรุงสมบัติสะท้อนน้ำของกระจูด สมบัติการดูดซึมน้ำของกระจูดขึ้นอยู่กับระยะเวลาของการเคลือบ ปริมาณขี้ผึ้ง และอุณหภูมิของน้ำ
This research studied of modification of Krajood to develop into a drinking straw. The objective was to coat the Krajood with a beeswax mixed with cetyl alcohol and turmeric to improve the water repellent property. It was bleached with hydrogen peroxide at various concentrations at temperature of 70°C for 30 minutes. The unbleached and bleached Krajood were coated with the molten beeswax and cetyl alcohol mixed with the turmeric. The results of the study showed that the optimum conditions for the bleaching were 10% (v/v) hydrogen peroxide at a temperature of 70°C for 30 minutes. The factor affecting the coating content on the surface of the Krajood was the wax content. However, the cetyl alcohol affected the color of turmeric on the surface of the Krajood.The increase in the cetyl alcohol contents increased the turmeric color from lighter shade to dark shade. In addition, the coating improved the water repellent property of the Krajood. The water absorption property of the Krajood depended on the time of coating. Beeswax certent, and water temperature.
URI: http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4277
http://lib.rmutk.ac.th/BibDetail.aspx?bibno=162116
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.