Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4222
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | สมชาย ดิษฐาภรณ์, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน | |
dc.contributor.author | ลดารัตน์ พงศ์อัสนีพร | - |
dc.date.accessioned | 2021-05-11T07:53:37Z | - |
dc.date.available | 2021-05-11T07:53:37Z | - |
dc.date.issued | 2562 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4222 | - |
dc.description.abstract | การออกแบบบีนแบคจากเชือกผักตบชวาครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ 1) เพื่อศึกษาการใช้เชือกผัก ตบชวาพัฒนาเป็นบีนแบค 2) เพื่อออกแบบบีนแบคจากเชือกผักตบชวา 3) เพื่อประเมินความพึงพอใจต่อการ ออกแบบบีนแบคจากเชือกผักตบชวา กลุ่มตัวอย่าง ได้แก่ บุคคลที่อาศัยอยู่ในกรุงเทพฯ เขตคลองเตย ที่มีความ สนใจบีนแบคจากเชือกผักตบชวา จำนวน 30 คน ใช้วิธีการสุ่มแบบบังเอิญ เครื่องมือที่ใช้ในการวิจัยเป็นแบบ ประเมินความพึงพอใจของผู้เชี่ยวชาญและแบบประเมินความพึงพอใจกลุ่มตัวอย่าง สถิติที่ใช้ในการวิเคราะห์ ได้แก่ ค่าร้อยละ (Percentage) ค่าเฉลี่ยเลขคณิต (Mean) และส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน (Standard Deviation) ผลจากการวิจัยพบว่า บีนแบคเป็นเก้าอี้นั่งกับพื้นหรือเบาะนั่งที่มีลักษณะที่อ่อนนุ่ม เมื่อนั่งจะรองรับสรีระ ของผู้ใช้ทำให้เกิดความสบายผ่อนคลายมากขึ้น ปัจจุบันบีนแบคได้รับความนิยมทั่วไป และได้พัฒนาให้มีรูปร่าง หน้าตาแปลกใหม่ สวยงาม มีสีสันสดใสเหมาะสำหรับเด็กและผู้ใหญ่ จึงนำแนวคิดมาพัฒนาโดยใช้เชือกเกลียว ผักตบชวามาใช้วิธีการถักแบบมาคราเม่ให้เกิดลวดลายเพื่อถักห่อหุ้มรูปทรงบีนแบค ได้3 รูปแบบ ซึ่งผู้เชี่ยวชาญมี ความพึงพอใจรูปแบบที่ 2 รูปทรงใบโคลเวอร์ ในระดับมาก ( 𝑥 = 4.01 , S.D = 0.06 ) จากนั้นจึงนำไปผลิตเป็น ต้นแบบบีนแบคแล้วนำไปประเมินกับกลุ่มตัวอย่างซึ่งผลรวมทุกด้านมีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.60 , S.D = 0.06 ) ดังนี้ ในด้านความสะดวกสบายในการใช้งานมีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.70 , S.D = 0.03 ) รองลงมาคือด้านความสวยงามมีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.65 , S.D = 0.03 ) ถัดมาคือด้านความปลอดภัย มีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.60 , S.D = 0.71 ) ด้านหน้าที่ใช้สอยมีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.56 , S.D = 0.15 ) และสุดท้ายคือด้านความแข็งแรงมีระดับความพึงพอใจมาก (𝑥 = 3.50 , S.D = 0.72 ) | en_US |
dc.description.abstract | The design of this Bean Bag from water hyacinth rope aimed to 1) study the use of Water Hyacinth Rope as a material to produce bean bag 2) design a bean bag from water hyacinth rope, 3) assess the satisfaction of the design of the bean bag from water hyacinth rope. The sample consisted of 30 individuals living in Bangkok Metropolis, Klong Toey District, who were interested in water hyacinth bean bags obtained by a randomized method. The research tools were the satisfaction assessment form of the experts and the satisfaction assessment form of the samples. The statistics used in the analysis were percentage, mean, and standard deviation. The results of the research showed that Bean Bag is a floor chair or seat that is soft. When seated, it supports the user's body causing more comfort and relaxation. Nowadays, bean bags are very popularand have been developed into a unique appearance, beautiful, colorful, suitable for children and adults. Therefore, the concept was developed by Macramé knitting method to create patterns for water hyacinth twine to be 3 different shapesof bean Bag. The experts were satisfied with form No. 2 which is the clover shape at a high level ( 𝑥 = 4.01, SD = 0.06) The prototype was then produced in order to be assessed on the satisfaction of the sample group in every aspect, which had a high level of satisfaction ( 𝑥 = 3.60, SD = 0.06) as follows. In terms of comfort in use, the level of satisfaction was high ( 𝑥 = 3.70 , SD = 0.03), followed by aesthetics with a high level of satisfaction ( 𝑥 = 3.65, SD = 0.03) , followed by safety with a high level of satisfaction ( 𝑥 = 3.60, SD = 0.71), the functional with a high level of satisfaction ( 𝑥 = 3.56, SD = 0.15), and lastly, the strength with a high level of satisfaction ( 𝑥 = 3.50, SD = 0.72). | |
dc.description.sponsorship | library.carit@mail.rmutk.ac.th | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี. สาขาวิชาการออกแบบผลิตภัณฑ์ | en_US |
dc.subject | โครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2562 | en_US |
dc.subject | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ -- คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี -- สาขาวิชาการออกแบบผลิตภัณฑ์ | en_US |
dc.subject | บีนแบค | en_US |
dc.subject | เชือกผักตบชวา | en_US |
dc.subject | มาคราเม | en_US |
dc.title | การออกแบบบีนแบคจากเชือกผักตบชวา | en_US |
dc.title.alternative | Beanbag Design From Water Hyacinth | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
การออกแบบบีน.pdf | 126.26 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.