Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4216
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorกาญจนา ลือพงษ์
dc.contributor.authorกาญจนวรรณ อินทมหันต์
dc.contributor.authorรังสิมา ธรรมศร
dc.date.accessioned2021-05-11T01:37:12Z
dc.date.available2021-05-11T01:37:12Z
dc.date.issued2563
dc.identifier.urihttp://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4216
dc.description.abstractโครงงานนีเป็นศึกษาการออกแบบการทดลองเพื่อหาปัจจัยที่มีผลต่อการสกัดน้ำสีจากแก่นฝางมีวัตถุประสงค์หลักเพื่อหาตัวท้าละลายที่เหมาะสมในการสกัดน้ำสี ด้วยการออกแบบการทดลองแบบสุ่มสมบูรณ์ที่ระดับความเชื่อมั่น 95% ท้าการศึกษาที่อุณหภูมิห้อง เวลา 30 min โดยใช้ ค่าการดูดกลืนแสงเป็นตัวแทนของความเข้มสีที่เกิดขึน ผลการศึกษาพบว่าน้ำ และเมทานอลเป็นตัวท้าละลายที่เหมาะสมในการสกัดน้ำสีจากแก่นฝาง โดยน้ำสามารถสกัดแก่นฝางได้สีชมพูอมแดงมีค่าการดูดกลืนแสงเท่ากับ 1.67 และเมทานอลสกัดน้ำสีจากแก่นฝางได้สีส้มอมเหลือง มีค่าการดูดกลืนแสงเท่ากับ 2.31 จากนันใช้การออกแบบการทดลองแบบพืนผิวตอบสนองที่ระดับความเชื่อมั่น 95% เพื่อหาผลกระทบของปัจจัยหลัก (ตัวท้าละลาย, อุณหภูมิ, เวลา) และอันตรกิริยาของปัจจัยว่าส่งผลกระทบต่อค่าความเข้มสีที่ได้จากการสกัดอย่างไร จากผลการศึกษา พบว่าอุณหภูมิเป็นปัจจัยหลักที่ส่งผลต่อค่าความเข้มสีที่ได้จากการสกัดมากที่สุด รองลงมา คือตัวท้าละลาย และเวลาตามล้าดับ ส่วนอันตรกิริยาระหว่างปัจจัยไม่ส่งผลต่อค่าความเข้มสีที่ได้จากการสกัดแก่นฝางen_US
dc.description.abstractThis project is an experimental design study to find factors affecting the extraction of extracted solution from Ceasalpinia sappan Linn., mainly aimed at finding the right solvent to extract paint water. With a complete randomized trial design at 95% confidence level, a 30 min study at room temperature was conducted using a absorption value to represent the resulting color intensity. The results showed that water and methanol are suitable solvents to extract the solution from Ceasalpinia sappan Linn. Water can be extracted in pink-red color. There is a light absorption value of 1.67 and methanol extracts solution from the limelight in orange-yellow. Then use a surface experiment design to respond at a 95% confidence level to determine the impact of the main factors (solvent, temperature, time) and the modality of the factors that affect the color intensity gained from the extraction. According to the study, temperature is the main factor that affects the color intensity obtained from the extraction. The second is solvent, and the time, respectively. The modality between the factors does not affect the color intensity obtained from the extraction of the essence
dc.description.sponsorshiplibrary.carit@mail.rmutk.ac.then_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิศวกรรมศาสตร์. สาขาวิชาวิศวกรรมเคมีen_US
dc.subjectโครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2563en_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ -- คณะวิศวกรรมศาสตร์ -- วิศวกรรมเคมีen_US
dc.subjectสารสกัดจาพืช -- แก่นฝางen_US
dc.titleการออกแบบการทดลองเพื่อหาปัจจัยที่มีผลต่อการสกัดน้ำสีจากแก่นฝางen_US
dc.title.alternativeDesign of Experiments to find the concerned parameter for Ceasalpinia sappan Linn. Extractionen_US
dc.title.alternativeDesign of Experiments to find the concerned parameter for Ceasalpinia sappan Linn. Extractionen_US
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
การออกแบบการทดลอง.pdf230.37 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.