Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4070
Title: การผลิตสื่อวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่ม
Other Titles: Production Video Infographic Sugar in Berverages
Authors: พชร สุวรรณปฏิมากุล
วงศธร พิทักษ์บ้านโจด
Keywords: วิดีโออินโฟกราฟิก
นํ้าตาลในเครื่องดื่ม
Info graphic Video
Sugar in beverages
โครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2562
Issue Date: 2562
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี
Abstract: การวิจัยครั้งนี้มีวัตถุประสงค์ผลิตวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่ม 1) ผลิตวิดีโอ อินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่มเพื่อให้ความรู้เกี่ยวกับนํ้าตาลในเครื่องดื่มและเพื่อให้รู้ถึงโรค ที่มาพร้อมเครื่องดื่ม 2) เพื่อศึกษาความพึงพอใจหลังจากที่ได้รับชมวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลใน เครื่องดื่ม วีธีการทำงาน กำหนดหัวข้อโครงการและค้นคว้าข้อมูลดำเนินงานให้ตรงวัตถุประสงค์จากนั้น สร้างแบบประเมินคุณภาพและสร้างแบบประเมินความพึงพอใจโดยใช้ค่ามาตราส่วน 5 ระดับจากนั้น หาความสอดคล้องระหว่างข้อคำถามกับวัตถุประสงค์ (IOC) ทั้งของแบบประเมินคุณภาพและประเมิน ความพึงพอใจจากนั้นออกแบบวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่มทำวิดีโอให้สมบูรณ์และ นำไปให้ผู้เชี่ยวชาญ 3 ท่าน ประเมินคุณภาพและปรับปรุงตามข้อเสนอแนะจากนั้นนำไปให้กลุ่ม ตัวอย่างจำนวน 100 คน ประเมินความพึงพอใจหลังชมสื่อวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่ม และสรุปผลการศึกษา ผลการศึกษาพบว่า 1) การประเมินคุณภาพทั้ง 4 ด้านมีระดับเกณฑ์คุณภาพมากที่สุดโดยมี ค่าเฉลี่ยรวมทั้งหมด (𝑥) เท่ากับ 4.71 ส่วนเบี่งเบนมาตรฐาน S.D. เท่ากับ 0.46 2) การประเมินความ พึงพอใจของกลุ่มตัวอย่างหลังการรับชมสื่อวิดีโออินโฟกราฟิกเรื่อง นํ้าตาลในเครื่องดื่มโดยมีค่าเฉลี่ย รวมทั้งหมด (𝑥) เท่ากับ 4.48 ส่วนเบี่งเบนมาตรฐาน S.D. เท่ากับ 0.58 โดยพบว่าถ้าแบ่งเป็นรายข้อ คุณภาพมากที่สุดคือด้านการนำเสนอโดยมีค่าเฉลี่ย (𝑥) 4.49, (S.D) 0.57 รองลงมาด้านเนื้อหาโดย มีค่าเฉลี่ย (𝑥) 4.48, (S.D) 0.58 และด้านกราฟิกและเสียงโดยมีค่าเฉลี่ย (𝑥) 4.47, (S.D) 0.58
The purpose of this study were 1) To gain knowledge about sugar in beverages 2) To be aware of diseases that come with sugar in beverages and study satisfaction after watching the info graphic video media on sugar in beverages. A study topic is defined and research is conducted to meet objectives. After that, a quality assessment and satisfaction assessment form are created by using the rating scale. And then, finding the consistency between the question and objective (IOC) of both the quality assessment and satisfaction assessment. Finally, the info graphic video on sugar in beverages was designed and bring it to 3 experts to evaluate the quality and improve as suggested. A sample group of 100 people was evaluated for satisfaction after watching the info graphic video on sugar in beverages and conclude the study. The results of the study showed that 1) Quality assessment in all 4 areas had the highest quality criteria level, with the total average (𝑥) equal to 4.71, while the standard deviation was 0.46. 2) Evaluation of sample satisfaction after watching the info graphic video on sugar in beverages with the total average (𝑥) equal to 4.48, while the standard deviation was 0.58. It was found that, if divided into quality items, the most is the presentation aspect with the average (𝑥) 4.49. , (S.D.) 0.57, followed by the content with average (𝑥) 4.48, (S.D.) 0.58 and the graphics and sound with average (𝑥) 4.47, (S.D.) 0.58.
URI: http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4070
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.