Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4802
Title: | การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เซรั่ม บํารุงผิวจากสารสกัดมะละกอ |
Other Titles: | The study of antioxidant activity and developed a skin care serum product from papaya extracts |
Authors: | วันทนา มงคลวิสุทธิ์, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน วิภา ทัพเชียงใหม่, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงานร่วม นภาภรณ์ หลําเล็ก จุฑาทิพย์ ใบตานี |
Keywords: | โครงงานปริญญาตรี - ปีการศึกษา 2567 มะละกอ อนุมูลอิสระ เมล็ดมะละกอ เครื่องสำอาง สารฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระ |
Issue Date: | 2567 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี. สาขาวิชาเคมี |
Abstract: | โครงงานนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อศึกษาฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระ DPPH ของสารสกัดจากเมล็ด
มะละกอ (สด และแห้ง) ที่ใช้ตัวทําละลายต่างกัน 3 ชนิด (น้ํา กลีเซอรีน และ โมโนโพรพิลีนไกลคอล)
ที่อัตราส่วนแตกต่างกัน 3 ระดับ (1:10, 1:15, 1:20) ด้วยเทคนิคอัลตราโซนิค (30 นาที) นําสารสกัดที่
ได้ไปทดสอบฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระ DPPH จากนั้นพัฒนาตํารับเซรั่มผสมสารสกัดเมล็ดมะละกอที่มี
ฤทธิ์ต้านอนุมูล DPPH ดีที่สุด และสารสกัดแคโรทีนอยด์จากน้ํามันสวีทแอลมอนด์จํานวน 3 ตํารับ
(PS1, PS2 และ PS3) และทดสอบความคงตัวของเซรั่มที่เก็บไว้ที่อุณหภูมิ 4 °C เป็นระยะเวลา 2
สัปดาห์ โดยวัดความหนืด วัดค่า pH หลังจากนั้นศึกษาการดูดซับเซรั่มเข้าสู่เม็ดมาสก์หน้าที่ระยะเวลา
แตกต่างกัน 6 ระดับ (0, 1, 5, 10, 15 และ 20 นาที) ผลการทดลองพบว่าสารสกัดหยาบกลีเซอรีน
จากเมล็ดมะละกอสดที่อัตราส่วน 1:10 (w/v) มีฤทธิ์การต้านอนุมูลอิสระดีที่สุด (73.99%) ผล
การศึกษาประสิทธิภาพความคงตัวของเซรั่ม พบว่าเซรั่มทั้ง 3 ตํารับมีค่า pH เท่ากับ 6 และตํารับ PS3
มีค่าความหนืดน้อยที่สุด ผลของระยะเวลาของเม็ดมาสก์ในการดูดซับเซรั่ม พบว่าระยะเวลาที่เม็ด
มาสก์ดูดซับเซรั่มสูงสุดคือ 20 นาทีจากผลการวิจัยนี้เซรั่มที่เตรียมได้สามารถใช้ในการบํารุงผิว หรือ
นําเซรั่มไปประยุกต์ใช้คู่กับแผ่นมาสก์หน้าอัดเม็ด เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพในการบํารุงผิวให้ดียิ่งขึ้น The aim of this research was to study the DPPH antioxidant activity of papaya seed extracts (fresh and dry) by using 3 different solvents (water, glycerin and monopropylene glycol) at 3 different ratios (1:10, 1:15, 1:20) by ultrasonic technique (30 minutes). All extracts were tested for DPPH assay. Then, developed the serum recipe with mix the best DPPH antioxidant of papaya seed extract and carotenoid extract from sweet almond oil amount 3 formulars (PS1, PS2 and PS3). The stability of the serum stored at 4 °C was tested for 2 weeks by measure the viscosity and pH value. After that, the absorption of the serum into facial mask pellets was studied at 6 different durations (0, 1, 5, 10, 15 and 20 minutes). The results showed that the crude extract from fresh papaya seeds: glycerin ratio at 1:10 (w/v), had the best antioxidant activity (73.99%). The study results of the stability efficiency of serum showed that all 3 serum recipes had a pH value of 6 and the PS3 recipe had the lowest viscosity value. The effect of the duration on the serum absorption of the mask granules was found that the maximum amount of time it takes to absorb serum is 20 minutes. According to the results of this research, the prepared serum can be used to nourish the skin or apply the serum with a compressed facial mask sheet to increase efficiency in skin care even further. |
URI: | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4802 |
Appears in Collections: | บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
การศึกษาฤทธิ์ต้านอนุมูลอิสระและพัฒนาเป็นผลิตภัณฑ์เซรั่ม.pdf | 68.96 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.