Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/2708
Title: | กาบกล้วย: การสกัดเส้นใย การปั่นด้ายด้วยระบบการผลิตเส้นด้ายแบบปลายเปิด การทอผ้าและการพัฒนาผลิตภัณฑ์ .: รายงานการวิจัย |
Other Titles: | Leaf sheaf of banana tree: fiber extraction, yarn production by open-end spinning process, fabric weaving process, and product development |
Keywords: | การปั่นด้าย การสกัดเส้นใย |
Issue Date: | 4-Jan-2562 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. สำนักวิจัยและพัฒนา |
Abstract: | สกัดเส้นใยกล้วยจากกาบกล้วยด้วยสารละลายโซเดียมคาร์บอเนตและโซเดียมไฮดรอกไซด์ที่เวลาต่างกัน ศึกษาส่วนประกอบทางเคมี สัณฐานวิทยาและสมบัติของเส้นใยกล้วยก่อนและหลังการสกัด ผลการทดลองพบว่า สภาวะที่เหมาะสมในการเตรียมเส้นใยกล้วย คือ สารละลายโซเดียม ไฮดรอกไซด์ความเข้มข้นร้อยละ 15 โดยน้ำหนักต่อปริมาตร นาน 4 ชั่วโมง นำเส้นใยกล้วยผสมกับ เรยอนเพื่อปั่นเป็นเส้นด้ายในอัตราส่วน 20 ต่อ 80 ด้วยระบบการปั่นเส้นด้ายแบบเปิด จากนั้นนำเส้นด้ายไปทอเป็นผืนผ้าและทำเป็นผลิตภัณฑ์ The banana fibers were extracted from a leaf sheath of banana tree with sodium carbonate and sodium hydroxide solution at various times. The chemical compositions, morphologies, and properties of untreated and alkali-treated banana fibers were investigated. The results obtained that the optimum condition for preparing banana fibers was 15% W/V sodium hydroxide solution for 4 hours. The banana fibers were mixed with rayon fibers in the ratio 20:80 by using open-end spinning process. Then, the banana/rayon yarn was woven into fabric and product. |
URI: | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/2708 |
Appears in Collections: | ข่าวการศึกษา |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Manoon_2016.pdf | 1.84 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.