Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/1570
Title: | การปั่นเส้นด้ายจากขนแกะ :รายงานการวิจัย |
Other Titles: | Tarn production from sheep's wool |
Authors: | มนูญ จิตต์ใจฉ่ำ ศักดิ์ดา ปรีชาวัฒนสกุล สมเกียรติ อุรุเศรษฐานนท์ ปิยะพร คามภีรภาพพันธ์ |
Keywords: | การปั่นด้าย เส้นใย |
Issue Date: | 2557 |
Publisher: | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ |
Abstract: | เตรียมเส้นใยขนแกะโดยใช้น้ำกลั่น โซเดียมไฮครอกไซด์และสารลดแรงตึงผิวเพื่อกำจัด
ไขมันและสิ่งสกปรกออกจากเส้นใย ศึกษาสัณฐานวิทยา ร้อยละความหยิกและปริมาณไขมันของ
เส้นใยขนแกะก่อนและหลักการเตรียม สภาวะที่เหมาะสมในการเตรียมเส้นใยขนแกะ คือ
สารละลายของสารลดแรงตึงผิวความเข้มข้นร้อยละ 2 โดยน้ำหนักที่อุณหภูมิ 90 องศาเซลเซียส
นาน 15 นาที จากนั้นนำเส้นใยขนแกะที่ผ่านการเตรียมนี้ไปปั้นเป็นเส้นด้ายโดยสมสมกับฝ่ายใน
อัตราส่วน 1 ต่อ 1 ด้วยกระบวนการปั่นด้ายแบบปลายเปิด ผลการทคสอบสมบัติเส้นค้ายขนแกะ
ผสมฝ้ายเทียบกับเส้นด้ายฝ่าย พบว่า เส้นด้ายจากเส้นใยขนแกะผสมฝ้ายมีความแข็งแรงและร้อยละ
การยึดตัวใกล้เคียงกับเส้นด้ายจากฝ้ายล้วน Preparation of sheep fleece using distilled water, sodium hydroxide, and surfactant to remove wool grease and dirt. The morphologies, crimp percentage, and grease fleece weight of untreated and treated sheep fleece. The optimum condition for removing grease wool was 2% W/W surfactant solution at 90C for 15 min. Then, the sheep fleece was mixed with cotton fibers in the ratio 1:1 by using open-end spinning process. The results of properties of sheep wool/cotton yarn compared with cotton yarn were obtained. The tenacity and percentage elongation of sheep wool/cotton yarn were similar to that of cotton yarn. |
URI: | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/1570 |
Appears in Collections: | งานวิจัย |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Manoon_2014.pdf | 1.49 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.