Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4821
Title: การผลิตผงสีจากวัสดุธรรมชาติ เพื่อผลิตภัณฑ์อาหาร
Other Titles: The Pigment Production from Natural Materials for Food Products
Authors: สุรวิทย์ นันทการัตน์
ภาณุภัทร ตางาม
อนัญญา ไทยบุญนาค
บุญชัย ด้วงสวัสดิ์
สุวรรณา รุ่งเรือง
Keywords: ผงสี -- สารสกัด
สีผสมอาหาร
ผลิตภัณฑ์อาหาร
Issue Date: 2559
Publisher: มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. สถาบันวิจัยและพัฒนา
Abstract: งานวิจัยนี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาการสกัดสารสีที่ได้จากวัสดุธรรมชาติและนำไปผลิตผงสีที่เหมาะสำหรับใช้ในผลิตภัณฑ์อาหาร โดยมุ่งศึกษาเฉพาะการสกัดสีจากวัสดุธรรมชาติหรือผลิตผลทางการเกษตรที่มีสีเหมือนหรือใกล้เคียงกับแม่สีหลักที่ใช้ในระบบการพิมพ์ ได้แก่ สีม่วงแดง สีเหลือง สีน้ำเงินเขียว และสีดำ ที่เหมาะสำหรับใช้ในผลิตภัณฑ์อาหาร และหาอัตราส่วนที่เหมาะสมในการนำไปใช้ของสารละลายสี โดยสังเกตจากค่าความแตกต่างสี (∆E) ของสารละลายสีที่มีความใกล้เคียงกับค่าสีตามมาตรฐาน ISO 12647-6 และนำมาตรวจสอบสารตกค้างในผงสี ผลการวิจัยพบว่า การสกัดสารสีด้วยวิธีการต้มวัสดุธรรมชาติในตัวทำละลายน้ำเป็นวิธีการสกัดสารสีที่เหมาะสมที่สุดในงานวิจัยนี้ และวัสดุธรรมชาติที่ให้สารสีม่วงแดง สีเหลือง สีน้ำเงินเขียว และสีดำ ที่มีค่าสีใกล้เคียงกับค่าสีมาตรฐานมากที่สุด ได้แก่ ดอกกระเจี๊ยบแดง ดอกคำฝอย ดอกอัญชันแห้ง และกาแฟผสมกับดอกอัญชันแห้ง ตามลำดับ และเมื่อนำสารสีที่ได้จากวัสดุธรรมชาติไปทำการผลิตเป็นผงสี พบว่า เมื่อเติมสารตัวพาจำพวกมอลโตเด็กซ์ตรินลงในสารสกัดสีก่อนการทำแห้งพ่นฝอยจะทำให้ได้ปริมาณผงสีสีม่วงแดง สีเหลือง สีน้ำเงินเขียว และสีดำ เพิ่มขึ้นร้อยละ 71, 49, 15 และ 8 ตามลำดับ แต่ส่งผลให้มีค่าความแตกต่างสีเพิ่มขึ้น ยกเว้นสีน้ำเงินเขียวที่มีค่าความแตกต่างสีลดลง และจากการตรวจสอบปริมาณสารพิษตกค้างในผงสี พบว่า มีเฉพาะผงสีสีม่วงแดงและสีเหลือง ตรวจพบแคดเมียมตกค้างแต่อยู่ในเกณฑ์มาตรฐานการผลิตผงสีเพื่ออุตสาหกรรมอาหาร ดังนั้น ผงสีที่ผลิตได้จึงสามารถนำไปใช้เพื่อผลิตภัณฑ์อาหารได้
The objectives of this study were to explore the extraction method for the colorant from the natural materials and to produce the pigment for food product. This study aimed on the extraction of colorant from natural materials or agricultural products which have the same or similar colors that are used in printing system including magenta, yellow, cyan and black are suitable for food products. Finding the proportion of color solution by observation of the color difference (∆E) of the pigment those were similar to the color standard in ISO 12647-6. And test the residue in the pigment from the process. The results showed that Extraction of natural colorant by boiling in water as solvent extraction method most appropriate in this research. And natural material that gives colorant, magenta, yellow, cyan and black that had the color as same as the color standard is rosella, safflower, dry butterfly pea and coffee mixed with dry butterfly pea respectively. And the colorant made from natural materials, used to made the pigment. The result found, when mixed the maltodextrin in the color extraction before spray dryer, it increased the amount of pigment, increased by 71, 49, 15 and 8 percent, respectively. Finally, when have checked the Maximum Residue Limit; MRL in the pigment, it was found only in magenta and yellow powder. Cadmium residues were detected, however, it was in the range of the standards for pigment production for the food industry. So, the pigment from natural materials can use for food products.
URI: http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4821
Appears in Collections:งานวิจัย

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Surawit_2016.pdf1.38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.