Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4803
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.advisor | ณิชชาอร ชูเมือง, อาจารย์ที่ปรึกษาโครงงาน | |
dc.contributor.author | วรกฤษ พุ่มเรือง | - |
dc.date.accessioned | 2025-09-01T02:18:43Z | - |
dc.date.available | 2025-09-01T02:18:43Z | - |
dc.date.issued | 2567 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4803 | - |
dc.description.abstract | งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาการสกัดน้ํามันจากกากกาแฟเพื่อใช้เป็นวัตถุดิบสําหรับการผลิตไบโอ ดีเซล โดยในการศึกษา ทําการเก็บตัวอย่างกากกาแฟจากร้านกาแฟ ในมหาวิทยาลัยเทคโนยีราชมงคล กรุงเทพ ทําการสกัดน้ํามันด้วยตัวทําละลาย เปรียบเทียบวิธีการสกัดแบบซอกเลตกับการสกัดโดยการ รีฟลักซ์โดยทําการศึกษาตัวแปล 3 ชนิด คือ ตัวทําละลายในการสกัด เวลาในการสกัด และอัตรา ส่วนตัวทําละลายต่อน้ําหนักของกากกาแฟ ผลการทดลองพบว่า การสกัดด้วยวิธีซอกเลต ให้ผลที่ ดีกว่า ร้อยละของน้ํามันที่สกัดได้ปริมาณสูงสุด ที่สภาวะการทดลอง คือ เวลาการสกัด 60 นาที อัตรา ส่วนตัวทําละลายต่อน้ําหนักกากกาแฟ 1:8 ใช้เฮกเซนเป็นตัวทําละลาย ทําการสกัดที่อุณหภูมิ 65° เซลเซียส วิเคราะห์หาองค์ประกอบของกรดไขมันในน้ํามันกาแฟที่สกัดได้ โดยใช้เทคนิคแก๊สโครมาโท กราฟฟีตรวจสอบเอกลักษณ์ของน้ํามันกาแฟโดยใช้เทคนิคฟูเรียร์ทรานส์ฟอร์มอินฟราเรดสเปกโตรส โคปี (Fourier transform Infrared Spectroscopy) ตรวจสอบสมบัติน้ํามันกาแฟ โดยวิเคราะห์หา ปริมาณกรดไขมันอิสระ (Free Fatty Acid) และค่าความเป็นกรด (Acid Value) ได้ผลการตรวจสอบ คือ 1.77 % และ 0.891 ตามลําดับ | en_US |
dc.description.abstract | This research studied the extraction of oil from spent coffee grounds for use as a raw material for biodiesel production. In this study, samples of spent coffee grounds were collected from a coffee shop at Rajamangala University of Technology Krungthep. The oil was extracted using solvents, with the Soxhlet extraction method compared to the reflux method. Three variables were studied including extraction solvent, extraction time and solvent-to-weight ratio of spent coffee grounds. The results showed that Soxhlet extraction method was better than reflux method. The highest percentage of extracted oil was achieved under optimal conditions: 60 minute of extraction time, 1:8 solvent-to-weight ratio of spent coffee grounds. and hexane was used as a solvent. The extraction performed at 65° C. The fatty acid composition of coffee oil was analyzed using Gas Chromatography (AOCS Official Method). The major fatty acid was found to be linoleic acid, palmitic acid and oleic acid. The identity of the extracted oil was examined using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR). The propertiesof the coffee oil were examined by analyzing the free fatty acid (FFA) content and acidity value. The test results showed values of 1.77% and 0.891%, respectively. | |
dc.description.sponsorship | library.oarit@mail.rmutk.ac.th | en_US |
dc.language.iso | other | en_US |
dc.publisher | มหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี. สาขาวิชาเคมี | en_US |
dc.subject | โครงงานปริญญาตรี - ปีการศึกษา 2567 | en_US |
dc.subject | กากกาแฟ | en_US |
dc.subject | ไบโอดีเซล | en_US |
dc.subject | พลังงานทดแทน | en_US |
dc.subject | การสกัดแบบซอกเลต | en_US |
dc.subject | สารตัวทำละลาย | en_US |
dc.title | การศึกษาการสกัดน้ํามันจากกากกาแฟเพื่อใช้เป็นวัตถุดิบสําหรับการผลิตไบโอดีเซล | en_US |
dc.title.alternative | The study of oil extraction from spent coffee grounds for use as a raw material for biodiesel production | en_US |
dc.type | Other | en_US |
Appears in Collections: | บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
การศึกษาการสกัดน้ํามันจากกากกาแฟเพื่อใช้เป็นวัตถุดิบ.pdf | 70.25 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.