Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.rmutk.ac.th/jspui/handle/123456789/4390
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorรัฐพล หงส์เกรียงไกร, อาจารยืที่ปรึกษาโครงงาน
dc.contributor.advisorอุษารัตน์ คำทับทิม, อาจารยืที่ปรึกษาโครงงานร่วม
dc.contributor.authorกัลยากร อู๋
dc.contributor.authorภัทธ์วิภรณ์ ทองเพ็งจันทร์
dc.date.accessioned2021-08-10T08:21:34Z
dc.date.available2021-08-10T08:21:34Z
dc.date.issued2563
dc.identifier.urihttp://dspace.rmutk.ac.th/handle/123456789/4390
dc.description.abstractโครงงานนี้มีวัตถุประสงค์ เพื่อศึกษาการสกัดเพคตินจากเปลือกส้มด้วยกรดซิตริก โดยศึกษาปัจจัยที่มีผลต่อการสกัดเพคตินได้แก่ ความเข้มข้นของสารละลายกรดซิตริก อัตราส่วนน้ำหนักเปลือกส้มต่อปริมาตรตัวทำละลาย อุณหภูมิ และเวลาที่ใช้ในการสกัด ภาวะที่เหมาะสมสำหรับการสกัดเพคตินจากเปลือกส้มด้วยกรดซิตริกที่มีปริมาณผลผลิต ละปริมาณเมธธอกซิลสูงสุด คือความเข้มข้นสารละลายกรดซิตริก 1 เปอร์เซนต์โดยมวลต่อปริมาตร อัตราส่วนน้ำหนักเปลือกส้มต่อปริมาตรตัวทำละลาย 1:20 กรัมต่อ มิลลิลิตร เวลาในการสกัด 90 นาที ที่อุณหภูมิ 95 องศาเซลเซียส (20.65 และ 3.70 % ตามลำดับ)en_US
dc.description.abstractThe objective of this project was to study the pectin extraction from orange peels with citric acid . The factors that affect the pectin extraction were investigated, namely concentration of citric acid soluti on, weight ratio of orange peels to volume of solvent, temperature and extraction time. The optimal condition which maximum value of yield and methoxyl content was th e concentration of citric acid 1 o/ow/v, weight rat1o of orange peels to volume of solvent 1:20 g/ml, extraction time 90 minutes at 95 °C (20.65 and 3.70% respectively). The properties of orange peels pectin were analyzed. The amount of galacturonic acid, methoxyl content and degree of esterification was 73.16 mg/g, 3.70% and 68.05% resp ectively. The orange peels pectin contained 6.98 percent moisture content and 3.14 percent ash content. The properties of orange pee ls p ectin are well agreement with commercial grade pectin. Additionally , the chemical structure of pectin was detected by Fourier Transformer Infrared Spectrometer (FT-IR). The function group of orange peel pectin was similar to commercial pectin. From this project, it was suggested that citric acid could be utilized to extract orange peels pectin effectively as environment friendly solvent.
dc.description.sponsorshiplibrary.carit@mail.rmutk.ac.then_US
dc.language.isootheren_US
dc.publisherมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ. คณะบริหารธุรกิจ. สาขาวิชาเคมีen_US
dc.subjectโครงงานปริญญาตรี -- ปีการศึกษา 2563en_US
dc.subjectมหาวิทยาลัยเทคโนโลยีราชมงคลกรุงเทพ -- คณะวิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี -- สาขาเคมีen_US
dc.subjectการสกัดเพคตินen_US
dc.subjectกรดซิตริกen_US
dc.subjectเปลือกส้มen_US
dc.titleสกัดเพคตินจากเปลือกส้มด้วยกรดซิตริกen_US
dc.title.alternativeExtraction of pectin from orange peels with citric acid
dc.typeOtheren_US
Appears in Collections:บทคัดย่อรายวิชาโครงงานปริญญาตรี

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
การสกัดเพคตินจากเปลือกส้ม.pdf1.14 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.